Според прокуратурата, като вътрешен министър Цветан Цветанов е попречил ексшефът на РЗБОП Велико Търново Тодоров да бъде подслушван въпреки съдебно разрешение за това.

На делото днес Тодоров, който е ключов свидетел, отказа да назове името на служителя от МВР, който му е дал информация, че ще бъде подслушван, предаде "Фокус". Той не се съобрази с предупреждението на съда, че ще го глобят, тъй като въпросният човек не е член на семейството му и няма право да го крие.

Съдия Тони Гетов поиска да бъде представено постановлението на прокуратурата за образуване на досъдебното производство по случая, за да се види дали датата предхожда тази на исканията за използване на СРС-та.
Постановлението обаче не може да бъде изпратено от съда, тъй като е с гриф "секретно".  

Пред журналисти адвокатът на Цветанов - Менко Менков, коментира, че през цялото време Тодоров е бил наясно, че е бил подслушван

"Това са били и мотивите на главния секретар да не съгласува СРС и паралелно с това аз да напиша „не”. Защото водещо е да не се разконспирират методите при използване на СРС", поясни на излизане от съдебната зала самият Цветанов.

Защитата на ексминистъра вече подчерта, че месец след отказа за подслушване, който бил направен, за да не се провали друго разследване, Тодоров е поставен под контрол. По-късно той бе обвинен за участие в престъпна група за рекет и лежа около година в ареста.

Адвокат Менков каза още:

"Те обвиняват г-н Цветанов, че е близък на Тодоров, тръгнал да го избавя от наказателно преследване, а се оказа, че са се виждали 2-3 пъти в присъствието на 200-300 души. Към 2009 г. Цветанов не е знаел кой е Орлин Тодоров от Горна Оряховица”.


Самият Тодоров също заяви, че познава Цветанов от телевизията, след като е станал министър. Обясни, че три пъти го е виждал на живо – когато е отишъл във Велико Търново да представи служители в дирекцията, при проблем със строител и трети, преди да бъде задържан.

Тодоров се появи днес доброволно в съда, след като по-рано се очакваше да бъде обявен за издирване, защото не бе открит. Тази сутрин БНР съобщи, че бившият шеф на антимафиотите не е бил открит в дома му, откъдето, по указание на съда, трябваше да бъде доведен принудително, след като не дойде на предишното заседание за втори път.

На въпрос защо органите на властта не са го намерили, той обясни, че сигурно е имал ангажимент.

"На предишното заседание не дошъл, защото ми се счупи колата, и на всеки който не вярва, дано му се счупи колата
", подчерта Тодоров, цитиран от БГНЕС.

Съдът насрочи нови дати по делото след евроизборите  -29 и 30 май.